Константинос I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константинос I
Κωνσταντίνος Αʹ
крал на Гърция
Роден
Починал
11 януари 1923 г. (54 г.)
ПогребанНеапол, Италия

Учил вХайделбергски университет
НаградиОрден на слона
Орден Черен орел
Орден на Златното руно
Герб
Семейство
РодШлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург
БащаГеоргиос I
МайкаОлга Константиновна
Братя/сестриАлександра Георгиевна
Мария Георгиевна
СъпругаСофия Хоенцолерн (27 октомври 1889 – 11 януари 1923)
ДецаГеоргиос II
Александрос I
Елена Гръцка
Павлос I
Ирина Гръцка
Екатерини Гръцка
Подпис
Константинос I в Общомедия

Константинос I е крал на Гърция в периода 5 март 191330 май 1917 г. и 6 декември 192014 септември 1922 г. Крал Константинос не е грък по рождение, а е от датско-руски произход. Син на крал Георгиос I. Роден е в Атина на 21 юли 1868 г. Завършва Военното училище в Атина и политически науки в университета Хайделберг в Лайпциг, Германия. Жени се за немската принцеса София, сестра на кайзер Вилхелм II. Командва гръцката армия в Балканската война и Междусъюзническата война.

След смъртта на баща си (5 март 1913 г.) става крал на Гърция. Заема позиция на неутралитет в навечерието на Първата световна война. На 11 юни 1917 г. под натиска на Съюзниците в хода на френска окупация на Тесалия се вижда принуден да се откаже от трона в полза на втория си син Александрос, и заедно с престолонаследника Георгиос да напусне Гърция.

След края на Първата световна война, смъртта на крал Александрос I и загубата на Елевтериос Венизелос на парламентарните избори през ноември 1920 г. се провежда референдум относно формата на управление. На референдума печели монархическата идея и Константинос I отново се възкачва на трона на 6 декември 1920.

Загубата във войната от Турция (1922) и избухването на метежа на Николаос Пластирас и Стилианос Гонатас водят до повторна детронация на крал Константинос I на 27 септември 1922 г., този път в полза на сина му Георгиос II.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]