Стар музей на Акропола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Музей на Акропола)
Стар музей на Акропола
Μουσείο Ακρόπολης
Музеи в Гърция
МестоположениеАтина
Тематикаархеологически музей
Основан1865 г.
Карта
Местоположение в Атина

Старият музей на Акропола (на гръцки: (Παλαιό) Μουσείο Ακρόπολης, (Palaio) Mouseio Akropolis) е бивш археологически музей, разположен в Атина, Гърция на археологическия обект Акропол. Той е построен в ниша в източния край на скалата и по-голямата му част се намира под нивото на върха на хълма, което го прави невидим. Той е смятан за един от най-големите археологически музеи в Атина. Поради ограничения си размер, гръцкото правителство решава в края на 80-те години да построи нов музей. Новият музей на Акропола сега е построен в подножието на Акропола. През юни 2007 г. старият музей затвори вратите си, а антиките поместени в него са преместени в новия им дом, който е открит на 20 юни 2009 г.[1]

Музеят съдържа само каменни статуи от монументите на Акропола и от местните разкопки.[2] От началото на разкопките вазите и бронзовите фигури се пазят в Националния археологически музей на Атина, като надписите са в Епиграфския музей.

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е дом на много от древните реликви на гръцкия свят, намерени в и около Атинския Акропол, откакто са започнали разкопките. Проектиран е от архитект Панагис Калкос и е построен между 1865 и 1874 г. През 1950-те е разширен на изток, а експозицията е пренаредена от археолога И. Мелиадес.[3]

Много от уникалните творби на изкуството, които красят Акропола, са откраднати и изнесени в чужбина. Най-сериозно е ограбването на паметници в началото на XIX век, като най-прочут случай е износът на скулптурни украси от Партенона от лорд Томас Елгин, британски посланик в Османската империя[4].

Сградата се намира в югоизточния ъгъл на Акропола. През 1974 г. министър-председателят Константинос Караманлис предлага изграждането на нов музей. Първоначалните планове са изготвени под ръководството на Мелина Меркури и е избран теренът на бившата военна болница Макригиани и казармите на жандармерията. Първия конкурс е силно критикуван и няколко години по-късно е обявен нов конкурс. През 2007 г. старата сграда е затворена, за да се подготви преместването в новата сграда.

Новата сграда[редактиране | редактиране на кода]

Новата сграда е проектирана от Бърнард Чуми и Михали Фотиадес и е построена в периода 2002 – 2007 г. на улица Ареопагиту. Тя е открита в събота, 20 юни 2009 г., а входната такса беше 1 евро за първата година и 5 евро след това.

Нанесени щети на Акропола[редактиране | редактиране на кода]

Отводнителните тръби от Стария музей на Акропола са приписани за причиняването на голяма част от разпадането на Акропола.[5]

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията на музея включва:

Мосхофорос

Най-важни в експозицията са:

  1. „Мосхофорос“ – „Носач на телета“
  2. Ко̀ра в пеплос
  3. Ко̀ра с бадемови очи
  4. Фронтон от древния храм
  5. Момчето на Критий
  6. Релефът „Замислената Атина“
  7. Фрагменти от фриза на Партенона
  8. Метоп от Партенона
  9. Кариатидите
  10. Релефен парапет от храма на Нике – един от парапетите, които укрепват трите страни на зоната около храма на Атина Нике; младата Нике е показана с полу-разперени крила, навеждаща се, за да върже или развърже сандала си. Датира се около 410 година пр.н.е.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.theacropolismuseum.gr[неработеща препратка]
  2. The Bronze Fragments of the Acropolis Bather A.G. The Journal of Hellenic Studies (13), 1892 – 1893, pp. 124 – 130
  3. The Acropolis Museum: A Descriptive Catalogue Brouskari M.S.(1974) Commercial Bank of Greece
  4. Elgin Marbles // Енциклопедия Британика. Посетен на 26 март 2019. (на английски)
  5. news.sky.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

www.culture.gr